tearebels.pl

Portal ogólnotematyczny

Który gatunek indyjskiej herbaty będzie najlepszy?
Lifestyle

Który gatunek indyjskiej herbaty będzie najlepszy?

Indyjskie herbaty uprawia się zarówno w południowej części Indii jak i północnej. Dlatego też poszczególne gatunki indyjskiej herbaty dzielą się na te południowoindyjskie i północnoindyjskie. Pierwszy rodzaj gatunku herbat uprawiany w rejonie Madrasu ma taką też nazwę a drugi uprawiany jest w północnym regionie Assam i nosi jego nazwę.

Herbata Madras

Herbaty z południowego regionu Indii charakteryzują się ostrym i szorstkim smakiem, przez co pija się je z mlekiem. Gatunki z tamtych regionów nie są uważane za smaczne. Jedynie ratują się tylko herbaty uprawiane w regionie Madras. Plantacje położone są tam 1800 m nad poziomem morza. Herbaty tamtego rejonu przygotowuje się z liści zebranych w grudniu, styczniu i w lutym, mimo że inne gatunki herbat zbierane są przez cały rok a cały szczyt przypada na okres od marca do maja.

Herbata Asam

Ten gatunek herbat pochodzi z Indii północnych i jest uważany za bardzo dobry gatunek indyjskiej herbaty. W tym z górnego rejonu Asam pochodzi najlepszy rodzaj, z dolnego rejonu gatunek jest najsłabszy i najmniej smaczny. Dodać trzeba też, że w okolicy Bengalu rośnie gatunek indyjskiej herbaty nazywany Darjeeling, plantacje jego położone są 2000 m nad poziomem morza. W Indiach uważa się, że jest najlepszy gatunek herbaty w tym państwie, niektórzy znawcy twierdzą nawet, że jest to gatunek najlepszy na świecie.
Herbata ta daje miodoworóżany odcień smaku i aromatu, napar z niej jest mocny i intensywny. Uważa się, że najlepsza herbata powstaje ze zbiorów prowadzonych w maju, sierpniu, wrześniu i październiku.
W lipcu w Bengalu padają deszcze i ten fakt zdecydowanie źle wpływa na jakość liścia uprawianej herbaty.
Wszystkie herbaty Indyjskie są cięte i bardzo drobne.

Jaki wypadają cejlońskie herbaty na tle indyjskich?

Obok herbat indyjskich bardzo popularne są też herbaty pochodzące z Cejlonu. W tamtym regionie, podobnie jak w Indiach, uprawia się herbatę bardzo wysoko nad poziomem morza. Różne odmiany tych herbat znacznie różnią się od siebie, jeśli chodzi o smak i ich aromat. Herbaty Indyjskie raczej mają swoje smaki przybliżone, a różni ich od siebie jedynie ich jakość.
Ze względu na swój teren, na Cejlonie najwyżej położone plantacje herbat są umiejscowione na wysokości 600 m nad poziomem morza. Daje to więc herbaty niezbyt dobrego gatunku. Z łatwością można więc wywnioskować, że tylko herbaty, których uprawy położone są bardzo wysoko w górach są lepsze gatunkowo niż te, które uprawia się niżej.
Cejlońskie herbaty sprzedawane są jako mieszanki dużych liści.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *