Liczne zalety gotowania na parze

0
21
Liczne zalety gotowania na parze

Żywność można przyrządzać na różne sposoby, które decydują o jej walorach smakowych i innych (jak konsystencja), wyglądzie, ale przede wszystkim o jej walorach prozdrowotnych. To oznacza, że istotne jest nie tylko to, co się je, ale też, jak przyrządza się dane pokarmy. Warzywa i owoce najlepiej jest oczywiście jeść na surowo, ale nie zawsze jest to możliwe, a już na pewno nie w przypadku mięs. W jaki sposób je przyrządzać, by było najzdrowiej? Zdecydowanie na parze!

Zdrowe gotowanie

Gotowanie na parze zalety ma różne, ale na pewno najważniejszą z nich jest to, że metoda da pozwala ograniczyć użycie tłuszczu. Oczywiście jeśli ktoś chce, może polać niewielką ilością oliwy czy nawet masła gotowe danie, jednak nie ma to nic wspólnego z smażeniem w głębokim tłuszczu czy nawet pieczeniem. W przypadku takich obróbek użycie tłuszczu zwykle jest niezbędne, by żywność nie przywierała do naczynia oraz nie była zbyt sucha. Poza tym gotując na parze, można zachować większość ważnych składników odżywczych w pokarmach. Kiedy gotuje się je w wodzie, ich znaczna część „ucieka” do wody i jest razem z nią wylewana. Dzięki temu posiłki przyrządzane na parze są zdrowsze. Warto więc wzbogacić o nie swoją dietę. Nie oznacza to, że od razu trzeba zacząć przyrządzać w ten sposób wszystkie swoje posiłki. Można na przykład gotować tak warzywa do obiadu czy do sałatki, a nawet mięso (pierś kurczaka czy indyka). Zapewni to też znacznie wyższe walory smakowe – jest to kolejna ważna zaleta gotowania na parze.

Odkryj prawdziwy smak jedzenia

Wiele osób obawia się, że gotowanie na parze ogranicza możliwość przyprawienia pokarmów, wobec czego będą one jałowe i niesmaczne. Jest jednak zupełnie inaczej. Taka obróbka pozwala uniknąć oddawania smaku przez zwłaszcza warzywa do wody. Dzięki temu można odkryć, jak naprawdę smakuje marchewka, brokuł czy ziemniak. Takie pokarmy nie potrzebują wielu przypraw, by świetnie smakować, co pozwala też ograniczyć dodatki w postaci szkodliwej soli czy przypraw opartych na chemicznych składnikach, jak glutaminian sodu. Bardzo aromatyczne są też ryby gotowane na parze, a mięso jest delikatne.
Poza tym gotowanie na parze pozwala zachować atrakcyjną konsystencję – chrupkie i jędrne warzywa są znacznie smaczniejsze!

Jak to się robi?

By gotować na parze, można zaopatrzyć się w specjalny garnek – przeznaczony do użytku na kuchence gazowej lub na prąd. Nie jest to jednak konieczne, wystarczy samo sitko, które nakłada się na garnek z gotującą się wodą. W ten sposób również można przyrządzać znakomite potrawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here