tearebels.pl

Portal ogólnotematyczny

kwiaty wrzosu
Dom i Ogród Zdrowie

Kwiaty wrzosu – opis rośliny

Wrzos zwyczajny to roślina należąca do rodziny wrzosowatych. Występuje pospolicie w całej Europie, a także w Azji. W Polsce można go spotkać w lasach i na polanach. Kwiaty wrzosu przybierają fioletowo-niebieską barwę. Roślina ta jest powszechnie stosowana w ogrodnictwie ze względu na walory estetyczne. Kwiaty wrzosu wykorzystuje się również w ziołolecznictwie oraz w kosmetologii. 

Kwiaty wrzosu – zastosowanie 

W ziołolecznictwie wykorzystuje się najczęściej kwiaty i ziele wrzosu. Spożywanie naparu z kwiatu wrzosu działa hamująco na rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Zawartość hydrochinonu powoduje stymulację produkcji soków trawiennych, a także działanie rozkurczowe i moczopędne. Ponadto przypisuje się im działanie przeciwzapalne i uspokajające. 

Zarówno kwiaty jak i ziele zawierają cenne składniki, z których najważniejsze to:

  • garbniki
  • flawonoidy (kwercetyna, mirycetyna)
  • glikozydy
  • arbutyna
  • kwasy organiczne
  • olejki eteryczne
  • sole mineralne
kwiaty wrzosu kosmetyka

W kosmetologii wykorzystuje się kwiaty wrzosu ze względu na zawartość olejków eterycznych. Obecność tych związków sprawia, że są one idealnym składnikiem kąpieli leczniczych. Wpływają one korzystnie na skórę, w związku z działaniem nawilżającym i łagodzącym podrażnienia. Ponadto mieszanki ziołowe na bazie wrzosu mają działanie regenerujące, a także chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. 

Zobacz także: Lipa, jakie ma właściwości?

Wrzos zwyczajny w ogrodnictwie

Wrzos jest powszechną rośliną wykorzystywaną w ogrodnictwie. Jego uprawa nie wymaga dużego wysiłku. Krzew ten kwitnie w okresie od sierpnia do października, wtedy też kwiaty przybierają kolory – fioletowy, różowy i biały. Dziko rosnący wrzos najczęściej kwitnie na fioletowo. Wrzos najlepiej sadzić na kwaśnej glebie, ale może być też uprawiany w donicach, jako roślina balkonowa.

Miód wrzosowy

Z kwiatów można uzyskać miód, który ma wysoką zawartość witamin z grupy B. Miód wrzosowy cechuje galaretowata konsystencja i ciemnopomarańczowy kolor. Oprócz witamin zawiera wiele innych drogocennych składników m.in aminokwasów, enzymów i biopierwiastków. Warto zastosować miód wrzosowy wspomagająco przy przeziębieniu, a także z uwagi na walory smakowe jako dodatek do różnych potraw. 

Historia wrzosu zwyczajnego 

Wrzos zwyczajny został opisany już w XV w. jako roślina wykorzystywana w fitoterapii. Miał on zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości. W krajach takich jak Szkocja czy Laponia wrzos służył do produkcji mioteł, a także jako pokrycie strzech i ścian wiejskich domów. Roślina ta znalazła też zastosowanie jako barwnik do tkanin oraz wypełniacz do materaców. W niektórych kulturach wrzos zwyczajny był symbolem szczęścia. Szkoci wierzyli, że ta roślina chroni przed złem, dlatego często służył do wypychania np. poduszek. Wrzos jest też uznawany za ziele miłości, przez co często stanowi dodatek do bukietów ślubnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.