Jakie mięso jest najzdrowsze?

0
99
Jakie mięso jest najzdrowsze?

Obecnie w Polsce coraz więcej osób decyduje się zrezygnować z mięsa, przechodząc na dietę wegetariańską lub nawet wegańską. Z wielu względów jest to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż mięso dostarcza do organizmu przede wszystkim duże ilości nie zawsze zdrowych tłuszczów. Nie da się jednak ukryć, że ten składnik ma też wiele zalet – jest smaczny, pożywny, daje duże możliwości kulinarne, a także posiada walory prozdrowotne. Jakie mięso zatem warto jadać?

Czerwonego lepiej unikać

Choć nie brakuje osób, które uwielbiają wieprzowinę w różnej postaci, zaś wołowina jest uznawana za produkt praktycznie luksusowy i jest bogata między innymi w białko, specjaliści żywienia i lekarze zalecają, by czerwonego mięsa unikać. Osoby zastanawiające się, jakie mięso najzdrowsze i chcące po nie sięgać, powinny zdecydowanie wybierać mięso białe, czyli drób. Chodzi tu przy tym nie tylko o kurczaki, które często, ze względu na obecność antybiotyków, nie są najlepszej jakości, a przy tym, jedzone stale, mogą się znudzić. Bardzo wartościowe jest mięso indyka, którego w Polsce nie jada się zbyt dużo.

Ze sprawdzonego źródła

Poza tym mięso mięsu nierówne. Najlepiej byłoby wybierać produkty ekologiczne, czyli wieprzowinę i wołowinę pozyskiwane ze zwierząt, które nie są karmione paszami GMO, czyli modyfikowanymi genetycznie, a także drobiem z wolnego wybiegu. Takie produkty często jednak sporo kosztują. Niemniej jeśli ma się jeść kiepskiej jakości mięso, zdecydowanie lepiej będzie sięgać po nie rzadziej, a wybierać produkty lepsze. Lekarze zresztą zalecają, by ograniczyć ten składnik w swojej diecie. Coraz więcej osób też się na to decyduje, nawet jeśli nie chcą być stuprocentowymi wegetarianami. Będzie to z wielką korzyścią dla zdrowia, gdyż pozwoli organizmowi uniknąć tłuszczu, ale i kontaktu z antybiotykami czy innymi substancjami znajdującymi się obecnie w większej części dostępnego w sprzedaży mięsa.

Ważna obróbka termiczna

Duże znaczenie w kwestii tego, czy dane mięso jest zdrowe, jest też to, jak się je przyrządza. Zdecydowanie warto unikać smażenia, które sprawia, że kotlety czy bitki są jeszcze bardziej tłuste. Najtłustsze zaś jest mięso smażone w panierce czy cieście, które wchłaniają jeszcze więcej tłuszczu.
Warto więc mięso piec, a wydzielający się tłuszcz odlewać. Doskonale smakuje i bardzo zdrowe jest też mięso gotowane, na przykład delikatna pierś z indyka, kurczaka, a nawet kaczki, którą można dodać do sałatki, zupy czy zjeść z warzywami. Piersi można też gotować na parze, co jest najzdrowszą metodą obróbki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here